DEVA Partisi Lideri Ali Babacan, Suriye meselesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Suriye konusunda 4’lü masa önererek, “Türkiye, İran, Amerika, Rusya’nın bir araya gelip beraber çalışması gerekiyor ancak aynı zamanda Suriye içindeki farklı grupların, farklı yapıların da bu sürece dahil olması gerekiyor” dedi. Haberler.com’a konuşan Babacan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
ABD’nin YPG ile ilgili olmadığını düşünüyorum
“ABD’nin şu anki ya da gelecekteki hükümetinin PYD, YPG gibi endişeleri olduğunu düşünmüyorum. ABD’nin kaygısı, Rusların varlığı, Suriye’yi Ruslara teslim etmemek ve dengeli bir varlık sağlamak. İkinci olarak, İran üzerinden Suriye ve Lübnan’a uzanan Şii hilalinin etkisi altındakileri silahlı unsurlarla durdurmak, engellemek ve zorlaştırmak. Üçüncü olarak, İsrail’in çıkarlarını göz önünde bulundurmak. ABD’nin kaygısı budur. ABD, kendi askerlerini tehlikeye atmadan Suriye’de diğer silahlı unsurları kullanarak iş yapmaktadır.
Türkiye’nin karşısında 2 seçenek var
“Son bir haftadır yaşanan gelişmeler, Suriye rejimini sonunda masaya çekebilir. Buradaki amaç rejimi devirmek mi yoksa sıkıştırıp masaya oturtmak mı? Şu anda Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin karar vermesi gereken çok önemli bir konu bulunmakta. Yani rejimi devirelim mi ve ardından ne olacağına bakalım mı? Yoksa rejimi sıkıştırıp, masaya oturtarak nihai siyasi bir çözüm sağlamak mı? İki büyük tercih söz konusu. Umarım hükümetimiz doğru yolu seçer.
Türkiye, ABD, Rusya ve İran ile birlikte çalışmalı
“Türkiye’nin ve İran’ın yanı sıra, maalesef uzaktan ya da yakından Suriye’ye müdahil olan Amerika ve Rusya ile de mutlaka iletişim halinde olmalıdır. Türkiye, İran, Amerika ve Rusya’nın bir araya gelerek ortak çalışması gerekiyor ancak aynı zamanda Suriye içerisindeki farklı grupların da bu sürece katılması önem arz etmektedir.
Nasıl bir Suriye istiyoruz?
“İstediğimiz Suriye; toprak bütünlüğü olan, tüm Suriye halkının temel hak ve özgürlüklerini yaşadığı, çoğulcu bir demokrasi ile yönetilen, Suriye halkının iradesini yansıtan bir yapıya sahip olmalıdır. Suriye’de etnik çeşitlilik ve farklı dinler bulunmaktadır. Ancak tüm bu çeşitliliğin yansıtıldığı bir yönetim sistemi yok. Azınlığın çoğunluğa egemen olduğu bir rejim var. Bu nedenle, bütün hakları gözeten bir Suriye hedeflemek önemlidir. Bu hedefe ulaşabilmek için iç diyaloga ihtiyaç vardır ve yeni bir göç dalgası yaşanmamalıdır. Suriye’nin nihai çözümünde doğal kaynakların adil bir şekilde paylaşıldığı bir hedefin belirlenmesi önemlidir.”
(HABER MERKEZİ)