Zenginden alacağına fakirin sırtına biniyor
İktidarın vergi politikaları vatandaşın belini bükmeye devam ederken, yeni vergi paketiyle ilgili tartışmalar da büyüyor. Kamuda tasarruf paketini hayata geçiremeyen ekonomi yönetimi bu hafta Meclis’te görüşülecek olan vergi paketiyle yine kötü ekonomi politikalarının bedelini vatandaşa ödetmeye hazırlanıyor. İktidarın aylardır üzerinde çalıştığı ve içeriğinde 5 kez değişiklik yapılan paketin aldığı son hali, yine zengine değil, geçim mücadelesi veren vatandaşın delik cebine el atacak.
ÇİFTÇİYE BİR YÜK DAHA
Öyle ki engelli yakınının araç alımındaki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti tümden kaldırılırken, servet vergisinin ise taslaktan çıkarıldığı ifade edildi. Bununla birlikte, Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören ve 3 yıldan kısa süreyle elde tutulan hisse senetlerinin alım satımından elde edilen kazançlardan vergi alınmak üzere hazırlanan maddenin de taslaktan geri çekildiği belirtiliyor. Ancak pakette, yaklaşık 850 bin esnafı ilgilendiren basit usul vergi muafiyetinin büyükşehirlerde kaldırılarak esnaf için gerçek vergilendirmeye geçilmesi; yüzde 1 Katma Değer Vergisi (KDV) uygulanan yem satışında yüzde 10, gübre satışında ise yüzde 20 KDV alınması gibi esnaf ve üreticiyi olumsuz etkileyecek maddeler bulunuyor. Ayrıca bireysel olarak çalışan moto kuryelerden vergi alınması ve avukat, doktor, mimar gibi mesleklere de peşin
vergi uygulaması planlanıyor.
Pakette Gelir İdaresi Başkanlığı’nın önerdiği maddeye göre; kiracının kirasını her ay bankaya yatırması ve bankanın, hesaba düşen kira parasının yüzde 20’sini vergi olarak kesip Maliye’ye göndermesi de yer alıyor. Söz konusu bazı maddelerin paketten çıkarıldığı iddia edilse de bu hafta Meclis’e gelecek paketle ayrıntılar netleşecek.
Servet vergisi geri çekildi iddiası
Ödenen vergi ile lüks harcamalar arasındaki tutarsızlıkları gidermek için Gelir İdaresi Başkanlığı, servet vergisi önermişti. Buna göre beyana tabi geliri ile yapılan harcamalar arasında yüzde 20’nin üzerinde uyumsuzluk olan mükelleflerden özel gider bildirimi istenmesi, izah edilemeyen fark tutarlarından ise servet vergisi alınacaktı. Bu maddenin taslaktan çıkarıldığı iddia edildi. Borsa İstanbul’da işlem gören ve 3 yıldan kısa süreyle elde tutulan hisse senetlerinin alım satımından elde edilen kazançlardan vergi alınmak üzere hazırlanan maddenin de paketten geri çekildiği öne sürülüyor.
Paketten çıkan yeni vergiler
1 – Engelli vatandaşların yakınlarına sağlanan ÖTV’siz araç şartı kaldırılacak.
2 – Yem ve gübrede yüzde 1’lik KDV uygulaması kaldırılarak yemde yüzde 10, gübrede yüzde 20 vergi uygulanacak.
3 – Bireysel olarak çalışan moto kuryelerden vergi alınacak.
4 – Avukat, doktor, mimar gibi mesleklere peşin vergi uygulaması getirilecek.
5 – Asgari Kurumlar Vergisi ile 90 milyar liralık ilave gelir bekleniyor.
6 – Madenler, limanlar ve OSB’lere uygulanan vergi istisnaları kaldırılacak.
7 – Yap-işlet-devret ve kamu-özel işbirliğinde kazançların yüzde 30’u vergilendirilecek.